Abdominal fettansamling förhindrat av omättat fett
Ny forskningsstudie visar att mättat fett utvecklas mycket mer fett såväl som mindre muskelmassa än fleromättat fett. Detta är den allra första forskningsstudien om människor som visar att matens fettstruktur inte bara påverkar kolesterolnivån i blodet såväl som faran för hjärt -kärlsjukdomar, men på samma sätt räknar ut var fettet kommer att hållas i kroppen. Att få vikt på överflödiga kalorier från fleromättat fett verkar orsaka mycket mer få muskelmassa, liksom mindre kroppsfett än överätning av en liknande mängd mättat fett.
Trots liknande viktökningar mellan två dietplangrupper i denna studie utlöste överskottsanvändningen av mättat fett ett betydligt högre uppsving i mängden fett i levern såväl som buken (särskilt fettet som omger inre organen, visceralt fett) i jämförelse i jämförelse med överskottsanvändningen av fleromättat fett.
Ny forskningsstudie från Uppsala universitet visar att mättat fett utvecklar mycket mer fett och mindre muskelmassa än fleromättat fett. Detta är den allra första forskningsstudien om människor som visar att matens fettstruktur inte bara påverkar kolesterolnivån i blodet såväl som faran för hjärt -kärlsjukdomar, men på samma sätt räknar ut var fettet kommer att hållas i kroppen. Resultaten har nyligen publicerats i American Journal Diabetes.
Forskningsstudien inkluderade 39 unga vuxna kille såväl som kvinnor med typisk vikt, som åt 750 ytterligare kalorier varje dag i sju veckor. Målet var att få tre procent av sin startvikt. Jobbet fick ett stort intresse när det startade 2011, delvis sedan de ytterligare kalorierna intogs i typen av muffins med högt fettinnehåll, bakat i labbet av Fredrik Rosqvist, en doktorand samt allra första författare till studien.
Den ena halvan av försökspersonerna var slumpmässiga för att äta överskottskalorier från fleromättat fett (solrosolja), medan den andra hälften fick sina överskottskalorier från mättat fett (palmolja). Båda dieterna innehöll exakt samma mängd socker, kolhydrater, fett och protein; Den enda skillnaden mellan muffins var typen av fett.
Ökningen av kroppsfett såväl som fördelningen av fett i kroppen bestämdes med användning av en magnetisk resonansavbildning (MR -skanningar) före såväl som efter viktökningen, liksom muskelmassan i kroppen. Genaktivitet bestämdes i bukvisceralt fett före såväl som efter Argentinas herrlandslag i fotboll Tröja vikten med hjälp av ett genchip som studerar ett antal tusen gener åt gången.
Trots liknande viktökningar mellan de två dietplangrupperna utlöste överskottsanvändningen av mättat fett ett betydligt högre uppsving i mängden fett i levern såväl som buken (särskilt fettet som omger inre organen, visceralt fett) i jämförelse med The Mängden överskottsanvändning av fleromättat fett. Dessutom var den totala mängden kroppsfett högre i den mättade fettgruppen, medan å andra sidan var ökningen av muskelmassan tre gånger mindre för dem som åt mättat fett jämfört med dem som åt fleromättat fett. Således, att få vikt på överflödiga kalorier från fleromättat fett utlöste mycket mer få muskelmassa, liksom mindre kroppsfett än överätande en liknande mängd mättat fett. Med tanke på att många av oss är i positiv energibalans, liksom därmed få FC Tokyo Tröja vikt långsamt men långsamt över tiden, är de nuvarande resultaten extremt lämpliga för många västerländska populationer.
”Leverfett såväl som visceralt fett verkar bidra till ett antal störningar i ämnesomsättningen. Dessa fynd kan som ett resultat vara avgörande för individer med metaboliska sjukdomar som diabetes. Om resultaten som rör ökad muskelmassa som uppfyller användningen av fleromättat fett kan verifieras i våra kommande studier, kommer det potentiellt att vara fascinerande för många äldre människor, för vilka att bevara muskelmassan är av fantastiskt värde för att stoppa sjuklighet, ”säger det Ulf Risérus, partnerprofessor vid avdelningen för folkhälsa och välbefinnande samt vårdande vetenskap samt studiechef.
När det gäller faran för att etablera såväl diabetes som hjärt -kärlsjukdomar verkar det mycket mer avgörande var i kroppen hålls fettet än exakt hur mycket fett kroppen har. Visceralt fett, tillsammans med en hög andel fett i levern, är noggrant kopplat till en ökad fara för att etablera typ 2-diabetes. Dessa fettdepåer är som ett resultat avgörande mål för nya mediciner såväl som dietstrategier. Ett antal studier har föreslagit att ett högre intag av fleromättade fetter från växtoljor såväl som nötter är kopplade till en minskad fara för typ-2-diabetes, men orsakerna till denna förblir oklara.
Den nuvarande forskningsstudien föreslår en prospektiv förklaring till en sådan förening, vilket visar att fleromättad fett ACID: er kan påverka fettfördelningen i kroppen mycket mer gynnsamt än mättade fetter, troligen genom att reglera ökad energiförbränning eller minskad lagring av visceralt fett i samband med kaloririka dieter.
Forskarna kunde på samma sätt se att överförbrukning av mättat fett verkar kunna “slå på” specifika gener i fettvävnad som ökar lagring av fett i buken såväl som på exakt samma tid av insulinreglering. Fleromättade fetter kan istället “slå på” gener i visceralt fett som i sin tur är kopplade till minimerad lagring av fett samt förbättrad sockermetabolism i kroppen. Men mycket mer forskningsstudie behövs för att förstå exakt hur detta inträffar hos människor.
Upptäckten kan också vara en bidragande aspekt som rör tendensen hos vissa individer att samla fett i levern och buken. De nya resultaten tyder på att fettstrukturen i kosten, på lång sikt, kan spela en funktion i att stoppa fetma-relaterade störningar, som typ 2-diabetes, i ett tidigt skede innan övervikt utvecklas.
”Detta är av fantastiskt intresse, eftersom vi saknar förebyggande behandlingar för fet lever och visceralt fett idag. De nya resultaten stöder också förslag till över hela världen, inklusive de nya nordiska näringsrekommendationerna, som bland annat föreslår att man ersätter lite mättat fett från kött, smör, samt palmolja, till exempel med omättade fetter från växtoljor och fett Fish, ”säger Ulf Risérus.
Nästa steg är nu att upptäcka högre detalj vad som inträffar i kroppen när vi äter respektive fetter och för att undersöka studera vilka effekter som är hos överviktiga individer med förhöjd fara för typ-2-diabetes.
Journalreferens:
Fredrik Rosqvist, David Iggman, Joel Kullberg, J Jonathan Cedernaes, Hans-Erik Johansson, Anders Larsson, Lars Johansson, Håkan Japans herrlandslag i fotboll Tröja Ahlström, Peter Arner, Ingrid Dahlman, liksom Ulf Risérus. Överfödande fleromättade såväl som mättat fett utlöser unika effekter på levern såväl som visceral fettansamling hos människor. Diabetes, februari 2014 DOI: 10.2337/DB13-1622 1939-327X